hvad er en abdominalt aortaaneurisme ?

Abdominalt aortaaneurisme er en alvorlig og potentielt livstruende lidelse, der berører omkring 200. 000 mennesker i USA hvert år , ifølge Foreningen for Vascular Surgery . Tidlig diagnose og reparation af den svækkede del af abdominal aorta er nøglen til at undgå døden fra en bristet aneurisme

Identifikation


Under normale ting , er iltet blod pumpes ud af dit hjerte og sendes til andre dele af kroppen gennem aorta , den største arterie i kroppen . Den del af aorta , som rejser gennem brystet kaldes brysthule aorta , mens den sektion , der løber gennem underlivet kaldes abdominal aorta . Når en del af den abdominale aorta begynder at svække det buler udad . Over tid, bule eller aneurisme , vokse kan større og brud . Et brud resulterer i alvorlige blodtab og mulig død, hvis det ikke kan repareres .

Symptomer


I de tidlige stadier af et abdominalt aortaaneurisme , kan du ikke mærke nogen symptomer . Som aneurisme vokser større , kan du have stærke smerter i nederste del af ryggen , lysken eller maven , der begynder meget pludseligt , eller du kan mærke en pulserende i maven , der føles som et hjerteslag . I nogle tilfælde kan smerter , sår eller misfarvning af fødder eller tæer forekomme . En aneurisme er i alvorlig fare for brud , hvis du har disse symptomer , og du skal søge medicinsk behandling så hurtigt som muligt .

Risikofaktorer


Dine chancer for at udvikle en abdominalt aortaaneurisme stige, hvis du har åreforkalkning , hvor væggene i blodårerne bliver fyldt op med plaque . Ukontrolleret højt blodtryk kan skade væggene i blodkarrene og foretage en abdominal aneurisme mere sandsynlige. Andre risikofaktorer omfatter infektioner , skader , højt kolesteroltal og diabetes .
En højere risiko for at udvikle aorta abdominale aneurismer synes at køre i nogle familier , og tilstanden kan også opstå på grund af defekter i blodkarrenes vægge til stede siden fødslen . Mænd er mere tilbøjelige til at udvikle en abdominalt aortaaneurisme end kvinder , og ældre mandlige rygere er særligt udsatte . Den amerikanske Forebyggende Services Task Force anbefaler, at mænd i alderen 65 til 75 , der har røget på et tidspunkt skal have en engangs- screening for at udelukke muligheden for en aneurisme .

Diagnose


Din læge kan muligvis føle en pulserende masse i maven i nogle tilfælde . Hvis din læge har mistanke en abdominalt aortaaneurisme , kan hun bede dig om at have en abdominal ultralyd , en computertomografi ( CAT ) scanning eller en magnetisk resonans imaging ( MRI ) scanning . Disse test vil give et klart billede af din aorta og lad din læge til at foretage en endelig diagnose .

Behandling

Hvis du har en lille aneurisme , kan din læge ikke anbefale øjeblikkelig behandling , men kan foreslå , at det skal evalueres regelmæssigt for at sikre, at det ikke er vokset . Store aneurismer kan behandles med kirurgisk podning et blodkar til at erstatte den beskadigede del . En endovaskulær reparation kan også ske ved at placere en lille stof rør inde i din aorta for at styrke de svage området .


Kommentarer

link:

  • Lendo
  • Om os
  • Advertising
  • Fortæl redaktionen
  • Få nyhedsbreve
  • RSS-feed

Redaktør: Karin Nyberg
Nyheder redactor: Morten Christofferse

Kundeservice: Stig Sørensen,
Flemming Salomon

Tel: +45 99 99 99 80
Fax: +45 99 99 99 88

© Copyright 2013-2014 www.sundhedguide.com - All rights reserved.