hvorfor gør vi gabe ?

Gabende er faktisk en komplet mysterium , og mens der er flere teorier og hypoteser , ingen ved , for sikker , præcis, hvorfor vi gaber .
I de fleste tilfælde , gaben er ufrivillig , men de fleste mennesker er i stand til at gabe på kommando . Og så er der de smitsomme natur gaber og det faktum, at den blotte tanke om gabende ofte udløser gabende

Ikke nok ilt


En teori er, at for meget CO2 i blodet udløser gabende , til at øge iltindholdet i lungerne . Men i 1987 en Dr. Robert Provine gennemført et eksperiment, hvor han gav universitetsstuderende gasser med forskellige koncentrationer af ilt ( herunder en 100 procent blanding ) , og der var ingen ændring i hyppigheden eller varigheden af gabende . Desuden gør ilt afsavn fra motion ikke forårsage gabende .

Kedsomhed og Stress


Gaben menes at være en reaktion på stress , hvilket kan forklare , hvorfor olympiske atleter har været kendt for at gabe , før deres arrangementer . En anden teori citerer kedsomhed som en mulig årsag . Hvorvidt det er sandt , er gaber ofte bruges til at kommunikere kedsomhed eller apati .

Søvnighed


De fleste mennesker gaber , når søvnig eller træt . Hvorvidt dette har at gøre med ændret vejrtrækning mønstre eller anden årsag er uklar .

hjernens kemi


En undersøgelse fra 1998 viste , viste, at udsætte hypothalamus til dopamin , serotonin og andre neurotransmittere udløser gabende . Da serotonin er kendt for at forårsage døsighed , kan dette være en del af søvn respons . Men resultaterne af undersøgelsen syntes ufyldestgørende .

Evolutionær Rødder

Andre primater , ligesom bavianer , gabe som en udstilling af dominans og aggression . Det menes, at vores forfædre gabende af samme grund, og at den gabende vi gør i dag , er en tilbagevenden til denne praksis .

Smitsom art Gaben

Ifølge Steven Platek , Ph. D , 40 til 60 procent af befolkningen er modtagelige for smitsom gaben . Mange spekulerer , at dette er en empati svar . Interessant , hunde også gabe som svar på deres ejere « gaber .


Kommentarer

link:

  • Lendo
  • Om os
  • Advertising
  • Fortæl redaktionen
  • Få nyhedsbreve
  • RSS-feed

Redaktør: Karin Nyberg
Nyheder redactor: Morten Christofferse

Kundeservice: Stig Sørensen,
Flemming Salomon

Tel: +45 99 99 99 80
Fax: +45 99 99 99 88

© Copyright 2013-2014 www.sundhedguide.com - All rights reserved.